Samarbejdsaftalen mellem DA og FH
GIMK har ansvaret for forvaltningen af FH's samarbejdsaftale med Dansk Arbejdsgiverforening inden for den grafiske branches område. Dette indebærer, at henvendelser fra SU-medlemmer vedrørende samarbejdsspørgsmål kan ske direkte til kartellet.
Kartellet er tilsluttet i Samarbejdsnævnets konsulenttjeneste, og GIMK's sekretariat er parat til at hjælpe SU-medlemmerne bl.a. ved:
Du er altid velkommen til at rette henvendelse om hjælp og vejledning til GIMKs postkasse på gimk@hk.dk.
Løsningen af opgaverne i forbindelse med det europæiske koncernfaglige samarbejde i virksomheder inden for den grafiske branche og medierne tilrettelægges i et samarbejde mellem GIMK, kartelforbundene og arbejdspladsernes tillidsrepræsentanter. Opgaverne omfatter bl.a. hjælp ved oprettelse af europæiske samarbejdsudvalg (ESU).
Kort fortalt om europæiske samarbejdsudvalg (ESU)
EU's direktiv om europæiske samarbejdsudvalg (ESU) trådte i kraft den 22. september 1996. Direktivet omfatter langt over 1.000 store og mellemstore multinationale koncerner i EU og EØS-landene (Norge, Island og Liechtenstein). De enkelte lande har indført direktivet nationalt gennem love og aftaler.
I Danmark blev direktivet gennemført i 1996 ved "Lov om europæiske Samarbejdsudvalg".
Hvad er et europæisk samarbejdsudvalg?
Et europæisk samarbejdsudvalg er et redskab til at informere og høre arbejdstagerne om væsentlige ændringer, der har betydning for deres virksomhed på europæisk plan.
Hvem sidder i et europæisk samarbejdsudvalg?
Det europæiske samarbejdsudvalg er sammensat af den centrale ledelse og arbejdstagerrepræsentanter fra hvert af de lande, hvor reglerne gælder. Udvalget skal bestå af mindst tre og højst 30 medlemmer. Udvalget vælger selv sin formand og kan nedsætte et forretningsudvalg.
Hvilke spørgsmål behandles i et europæisk samarbejdsudvalg?
Formålet med ESU-møderne er at forbedre medarbejdernes ret til at blive informeret og hørt om centrale og vigtige områder inden for koncernen som f.eks:
Hvor ofte kan europæiske samarbejdsudvalg mødes?
ESU har krav på at mødes med den centrale ledelse mindst en gang om året. Derudover skal ESU altid ind-kaldes i tilfælde af usædvanlige omstændigheder, der påvirker medarbejdernes interesser i væsentlig grad.
Hvilke koncerner er med?
Der skal opfyldes tre betingelser for at være omfattet af reglerne om etablering af ESU:
Hvordan kommer man i gang?
Det er ledelsens pligt at sørge for, at der indledes forhandlinger om etablering af et ESU. Men initiativet kan lige så godt komme fra medarbejderne. Hvis blot repræsentanter for mindst 100 medarbejdere i mindst to virksomheder i forskellige lande skriftligt anmoder om oprettelse af et ESU, skal ledelsen gå i gang med forhandlingerne.
Det særlige forhandlingsorgan
EU-direktivet fastslår, hvordan forhandlingerne om et ESU skal foregå. Der skal nedsættes et særligt for-handlingsorgan, hvis eneste opgave er at indgå en skriftlig aftale om etablering af et ESU. Det særlige forhandlingsorgan skal bestå af tre og højst 17 medlemmer. Der kan være forskellige retningslinjer i landene for, hvordan man vælges til det særlige forhandlingsorgan
I den danske lovgivning vælges medlemmerne af det særlige forhandlingsorgan som udgangspunkt blandt lønmodtagerrepræsentanterne i samarbejdsudvalgene.
Hvad skal ESU-aftalen indeholde?
Forhandlingsorganets opgave er at fastlægge, hvordan regler og retningslinjer for det pågældende ESU skal se ud. Det kan blandt andet være:
Du er altid velkommen til at rette henvendelse om hjælp og vejledning til GIMKs ESU-ansvarlige:
Faglig chef Kim Jung Olsen, HK Privat, tlf. 3330 4581, mobil 2947 9340 eller 44kjo@hk.dk
Grafisk Industri- & Medie Kartel
Weidekampsgade 8
2300 København S
Telefon 70 11 45 45
Mail: gimk@hk.dk